Smakkombinationer

En maträtt består ofta av fler än två huvudingredienser. Men att prova sig fram med bara ett par ingredienser och lära sig deras inneboende egenskaper är ett bra sätt att utvecklas och bli mer kreativ i köket. På så sätt kan man lära sig hur olika ingredienser fungerar och hur den rätt man planerar kommer att smaka. Det är också ett bra sätt att utveckla sin känsla och instinkt som kock.

Här följer några spännande smakkombinationer som du helt enkelt bara måste prova. Försök även använda tvåingrediensmetoden när du experimenterar fram nya rätter.

1. Rosmarin och vattenmelon

Rosmarin kommer ursprungligen från länderna kring Medelhavet och dess tallbarrsliknande blad har en kraftfull aromatisk doft. Denna populära och smakrika krydda passar utmärkt till getost och lammkött, men fungerar även bra till söta rätter och frukt.

Prova att kombinera rosmarin med vattenmelon. Det ger en riktig sommarkänsla! Melonens söta fruktkött har undertoner som passar perfekt till rosmarinkryddans uppfriskande touch av eukalyptus. En lemonad på vattenmelon och rosmarin är en perfekt törstsläckare en solig sommardag.

2. Fetaost och mynta

Ostar som är baserade på getmjölk finns i många varianter, från lätta och citronaktiga till ostar med kraftig getkaraktär. Fetaost har en distinkt syrlig och salt smak som sträcker sig från mild till stark.

Fetaost är en extremt användbar ost som passar till det mesta. Kombinera den med rödbetor, gurka eller oliver. Eller om du vill prova något annat: servera den tillsammans med kaffe, choklad eller hallon.

Här är ett tips på ett läckert vegetariskt tilltugg till sommarens picknick: mosa fetaost, mynta, gräslök och svartpeppar och vik in i filodeg och baka! Supergott.

3. Bimi® broccoli och...

När vi talar om smakkombinationer kan vi inte låta bli att nämna Bimi® broccoli. Denna mångsidiga grönsak har en mild och söt smak som passar till salta maträtter och ingredienser från världens alla hörn, från engelsk blåmögelost till kinesisk soja. Det är faktiskt få ingredienser som Bimi® broccoli inte passar tillsammans med!

Prova dessa recept:

Bruschetta med Bimi® broccoli, vitlökssvamp och fetaost

Tomat- & chorizorisotto med Bimi® broccoli och vitlök